Mammografi

Mammografi är en röntgenundersökning av brösten som gör det möjligt att upptäcka bröstcancer på ett tidigt stadium. Vår mammografiavdelning finns på Samariterhemmets vårdcentrum, ett stenkast från Uppsala centralstation. Här finns vår duktiga och kompetenta personal på plats för att ta emot kvinnor för mammografisk hälsokontroll eller patienter med remiss för mammografi. På avdelningen kan vi även genomföra ultraljud och biopsier om de mammografiska bilderna behöver kompletteras.

Evidias avdelning i Uppsala har avtal med Region Uppsala och samtliga kvinnor i Region Uppsala som kallas till mammografisk hälsokontroll hänvisas till oss.

Remiss

Din läkare eller annan sjukvårdspersonal kan ge dig en remiss för en undersökning.

Tidsbokning

Du kan boka tid hos oss per telefon. Om du vill omboka eller avboka din tid för mammografisk hälsokontroll kan du göra det via 1177 e-tjänster.

Förberedelser

En mammografisk undersökning kräver inga speciella förberedelser så det enda du behöver tänka på är att komma till din bokade tid.

Undersökning

När du anländer till kliniken där du ska undersökas kommer du först att få anmäla dig i receptionen. Vår personal kommer då att ta dina uppgifter och se till att du får eventuell ytterligare information så att du känner dig trygg. Därefter får du sitta ner i vårt väntrum varpå någon ur vår kunniga personalstyrka kommer att hämta dig och ta dig till det rum där undersökningen kommer att äga rum. Personalen finns hela tiden på plats för att besvara eventuella frågor som du kan tänkas ha.

Granskning

När undersökningen är genomförd granskar två av våra läkare bilderna oberoende av varandra, så kallad dubbelgranskning.

Svar

Efter att dina bilder granskats av två läkare hos oss kommer svar att skickas till dig inom ett par veckor. Ibland behöver man göra en kompletterande undersökning och en sköterska kallar dig då för ett nytt besök.

Avgifter

Vi har avtal med Region Uppsala och regionens patientavgifter och frikort gäller. Mammografisk hälsokontroll (screening) i åldersgruppen 40–74 år är avgiftsfri och patientavgift för klinisk undersökning (remiss) är 110 kr.

Välkommen till oss!