Datortomografen är en röntgenapparat där röntgenstrålkällan roterar runt dig. Resultatet blir detaljrika bilder av den undersökta kroppsdelen.

Remiss behövs för alla röntgenundersökningar. Remiss får du t ex av din husläkare eller annan läkare.

Datortomografiundersökningar tidbokas. Möjlighet finns för akuta undersökningar efter telefonkontakt. Vi har korta väntetider - undersökningen kan vanligtvis utföras inom 1-2 veckor och akuta undersökningar inom 24 timmar.

Om datortomografiundersökning

Före

Remiss behövs för alla röntgenundersökningar. Remiss får du t ex av din husläkare eller annan läkare.

För att du så snabbt och smidigt som möjligt ska få tid bokad för undersökningen ber vi dig skicka eller faxa remissen till oss. Du får en kallelse per post inom några dagar. Skickar din läkare remissen direkt till oss får du automatiskt en kallelse hemskickad.

För att bilder av till exempel mage och tarmar ska bli så tydliga som möjligt behövs ibland kontrastvätska. Då får du dricka kontrastvätska ett par timmar före undersökningen. Ibland ges kontrastvätska direkt i blodet.

Är du diabetiker kan medicineringen behöva justeras inför undersökningen. I din kallelse får du all nödvändig information om vad som gäller din undersökning.


Under

Undersökningen utförs av en röntgensjuksköterska. Den går i regel snabbt och gör inte alls ont. Du får lägga dig på en brits som förs in i datortomografen. Britsen kan höjas och sänkas och röras i längdriktningen. Ett röntgenrör roterar runt kroppen och sänder strålar från olika håll mot den kroppsdel som ska undersökas.

För att röntgenbilderna ska bli bra är det viktigt att du ligger helt stilla.

Om du får kontrastmedel i blodet kommer du känna en värmande känsla genom hela kroppen. Detta är helt normalt och försvinner inom någon minut.

När bilderna tas är du ensam i rummet. Röntgensköterskan sitter vid ett kontrollbord i rummet intill, men kan se dig genom ett fönster. Du kan också tala med röntgensköterskan via en mikrofon eller högtalare.


Efter

Om du har fått kontrastmedel är det bra att dricka mycket vatten under det första dygnet efter undersökningen. Då sköljs kontrastmedlet ut ur kroppen.

Svaret på undersökningen får du av din läkare (den läkare som har skrivit remissen). Remittenten har i regel undersökningssvaret inom 2 -4 arbetsdagar från undersökningstillfället. Röntgenläkaren kan i vissa fall föreslå en komplettering eller se gamla bilder för jämförelse för att säkerställa en diagnos, i de fallen kan svaret dröja något.