2024-05-14

Uppgradering av produktionssystem den 17 maj mellan 18-22.
I samarbete med Närakuterna kommer Evidia Järva och Evidia Rosenlund hålla öppet under uppgraderingen enligt ordinarie öppetider och övriga Närakuter hänvisar patienterna dit. Evidia Handen Röntgen och Evidia Nacka Röntgen stänger kl 18.00

2024-05-10

Information till remittenter i Västra Götalandsregionen
Problemet vi har haft med VPN-anslutningen till VGR (vilket innebar att vi inte kommunicerade med Asynja Visph, Sahlgrenska och BRF) är nu åtgärdat och vi tar emot e-remisser och kan skicka e-svar som vanligt igen.

2024-02-26 . Informationen uppdaterad 2024-04

Till primärvårdsläkare i Stockholms sjukvårdsområde

Konvertering av lungröntgen till datortomografi thorax med ultralåg stråldos. 

Datortomografi (DT) är signifikant bättre på att identifiera lungcancer jämfört lungröntgen. Detta gäller även vid mycket låg stråldos (nästan samma nivå som för lungröntgen) trots sämre bildkvalitet än DT thorax med normal stråldos. 

Vid klinisk misstanke om lungcancer skickas patienter oftast till DT thorax men vi får fortfarande remisser för lungröntgen med frågeställning tumör. Återkommande ser vi fall där lungröntgen är normal men lungcancer påvisas ett till två år senare som då tyvärr ofta är inoperabla.

Regionala arbetsgruppen för Lungcancer inom Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland och Regionala Programområdesgruppen för medicinsk bilddiagnostik rekommenderar sedan 2023 att lungröntgen inte bör användas vid misstanke om lungcancer och att patienter med misstanke om lungmalignitet som utreds med lungröntgen skall av röntgenavdelningarna inom Stockholms primärvårdsradiologi erbjudas konvertering av lungröntgen till DT thorax med ultralåg stråldos. Detta är förankrat med HSF Region Stockholm.

Information angående konvertering av lungröntgen till DT finns även på VISS: https://viss.nu/kunskapsstod/vardprogram/lungcancer-inklusive-svf

Evidias röntgenenheter i Stockholm erbjuder patienter med remiss för lungröntgen konvertering till DT thorax ultralåg stråldos om de uppfyller följande kriterier:

 • Remisser från primärvård i Region Stockholm
 • Patient 50 år eller äldre
 • Frågeställning: Malignitet, långvarig hosta (minst 6 veckor) eller ”annat”.

 Konvertering sker inte om patient:

 • avböjer
 • har ledprotes, stag, skruvar i undersökningsområdet.

Informationen som pdf>>

Vid frågor kontakta oss gärna.
Hampus Eklöf
Röntgenläkare, Medicinsk chef
Mobil:070-303 56 68
hampus.eklof@evidia.se

 

2023-08-31

Mellan den 4 september och 2 oktober startar vi upp verksamheten vid Evidia Farsta Röntgen efter ombyggnationen. 

Vi har nu bytt ut all vår radiologiutrustning till nya toppmoderna maskiner (magnetkameran levereras under början av september) och har renoverat våra lokaler. Vi ser framemot att inom kort vara i full drift och vill passa på att tacka för ert tålamod under den period som vi har haft driftstopp i Farsta. Nedan finns information om när vi är i drift på respektive modalitet. Remisser skickas precis som tidigare till Evidia i Farsta så kallar vi patienten till den enhet som har kortast väntetid, fram tills vi har öppnat i Farsta.

 • Ultraljud öppnar måndag 4 september
 • DXA/Bentäthetsmätning öppnar måndag 4 september
 • Konventionell röntgen / drop-in skelett- och lungröntgen öppnar torsdag 7 september
 • Datortomografi öppnar måndag 18 september
 • Magnetkameran beräknas vara i drift från och med måndag 2 oktober

Varmt välkommen att kontakta oss om ni har frågor. Här finns informationen som pdf:

Med vänlig hälsning
Catrin Jilert, enhetschef, Evidia Farsta Röntgen
Tel. 08-120 669 51, mob.070-168 44 13, catrin.jilert@evidia.se

 

2023-05-23

Snart öppnar Evidia Mölndal vid GoCo

Måndag 12 juni 2023 öppnar Evidia Mölndal vid GoCo. Nu pågår de sista byggnationerna samt installationer av toppmodern utrustning. Vår nya enhet i Mölndal är belägen i nybyggda lokaler i GoCo Clinic-huset och här kommer vi att utföra magnetkameraundersökningar och konventionell röntgen. Varmt välkommen med din remiss fr o m den 5 juni.

2023-05-23
Evidias öppna magnetkamera på Sabbatsberg permantent stängd

Vår öppna magnetkamera på Evidia Sabbatsberg är permanent ur funktion, vilket vi beklagar, och tagen ur drift. Detta innebär tyvärr att vi inte längre kan utföra undersökningar i öppen magnetkamera. Inkomna remisser kommer därför att återsändas till remitterande läkare. Om patienten önskar få sin undersökning utförd i vanlig magnetkamera på någon av våra enheter går det bra att återremittera patienten till oss. Notera gärna i remissen om patienten har behov av lugnande läkemedel vid undersökningstillfället.

 

2023-04-17

Information från Evidia Nynäshamn Röntgen angående driftstopp

Den 27/4 – 26/5 byter vi ut vår röntgenutrustning i Nynäshamn mot ny utrustning och har under den perioden stängt. Vi beklagar driftstoppet och gör allt vi kan för att ge bästa möjliga service även under installationen.

 • Remisser skickas som vanligt till Evidia Nynäshamn så erbjuder vi patienten att undersökas på Evidia Handen under tiden Nynäshamn har stängt.
 • Akuta undersökningar/remisser hänvisas direkt till Evidia Handen
 • Informationbrev till remittent >>

Med vänliga hälsningar,
Anita Wener, Enhetschef
Evidia Nynäshamn Röntgen / Evidia Handen Röntgen
anita.wener@evidia.se
Mob. 072-004 00 59

2023-04-13

Information från Evidia Farsta Röntgen

Mellan den 28 april–2 oktober kommer Evidia Farsta Röntgen att vara under ombyggnation. Under den här perioden byter vi ut all vår radiologiutrustning till ny toppmodern utrustning och renoverar våra lokaler. Den 7/6–1/9 har vi stängt. För att bibehålla en hög servicegrad, även under den tid vi byter vår utrustning i Farsta, kommer vi att utöka kapaciteten på våra övriga enheter i Stockholm.
Obs! Remisser skickas precis som tidigare till Evidia i Farsta så kallar vi patienten till den enhet som har kortast väntetid. Aktuella väntetider hittar ni på Vårdgivarguiden.
Detaljerad information om datum samt hänvisning för drop in till skelett- och lungröntgen och övrig hänvisning under den tid vi bygger om och byter ut utrustning se bifogat infoblad >>>. 

Vi ber om ert överseende med driftsstoppet i Farsta och gör allt vi kan för att erbjuda hög service vid våra andra enheter under denna period och ser framemot att öppna en ny toppmodern enhet i Farsta efter sommaren. Har ni frågor kontakta mig gärna. Med vänlig hälsning
Catrin Jilert, enhetschef, Evidia Farsta Röntgen
Tel. 08-120 669 51, mob.070-168 44 13, catrin.jilert@evidia.se

2023-03-29

Information från Evidia Nacka Röntgen

Mellan den 11/4 – 14/5 byter vi ut ytterligare ett av våra röntgenlab till ny toppmodern utrustning.
Vårt nya röntgen-lab är installerat och nu är det dags för nästa lab att bytas ut. Under installationsperioden kan det bli långa väntetider till drop-in för skelett- och lungröntgen då vi endast kan utföra undersökningar på 1 lab. Vi beklagar detta och arbetar på så fort vi kan för att ge bästa möjliga service även under installationen. Det går precis som vanligt bra att hänvisa skelett- och lungröntgenpatienter även till våra övriga enheter, t ex Evidia Dalen Röntgen.

Vid eventuella frågor kontakta oss gärna.

Evidia Nacka Röntgen
Tel. 08-601 43 00
Marie Hofer, Enhetschef
marie.hofer@evidia.se
Mob. 079-067 00 36

 

2023-03-14
Nu har vi öppnat en MR-enhet i Täby

I början av mars öppnade Evidia i Täby. I nyrenoverade lokaler på Esplanaden 9, vid Täby centrum, utför vi magnetkamera-undersökningar. För att remittera till vår magnetkameraenhet i Täby behövs remiss från behörig legitimerad vårdpersonal med fullt kostnadsansvar. Vi tar också emot patienter via
försäkringsbolag samt privatbetalande patienter. Evidia Täby Röntgen har inte avtal med Region Stockholm.
Infoblad om Evida Täby Röntgen >>

 

2023-03-14 (uppdaterad 230417)

Information från Evidia Jakobsberg Röntgen angående driftstopp

Den 23/3 – 28/4 byter vi ut vår röntgenutrustning på Jakobsberg mot ny utrustning och har under den perioden stängt. Vi beklagar driftstoppet och gör allt vi kan för att ge bästa möjliga service även under installationen.

 • Remisser skickas som vanligt till Evidia Jakobsberg så erbjuder vi patienten att undersökas på Evidia Järva och Vällingby under tiden Jakobsberg har stängt.
 • Akuta undersökningar/remisser hänvisas direkt till Evidia Järva och Vällingby

Vid eventuella frågor är ni varmt välkomna att kontakta oss.

Evidia Jakobsberg Röntgen
Tel: 08-120 667 50
Mahnaz Masori, Enhetschef
mahnaz.masori@evidia.se
Mob. 0739-86 25 73

 

2023-02-28
Information från Evidia Sabbatsberg Röntgen


Mellan den 10/3 - 14/4 byter vi ut vårt skelett- och lungröntgenlab till ny toppmodern utrustning. Det betyder att vi under installationsperioden inte kan utföra skelett-och lungröntgen eller att vi endast utför vissa undersökningar.

 • 10/3-17/3 kan vi inte kunna utföra skelett- och lungröntgen
 • 20/3-17/4 kan vi utföra enklare ortopediska undersökningar som tex hand/handled, underarm, armbåge, överarm, axel, nyckelben, liggande knä, liggande underben, liggande fot/fotled+ bedside lungor. Vi kan inte utföra stående lungor, revben, sternum, bäcken, ryggrad, stående knän, stående fotled, stående fötter och stående/liggande höfter. Ej heller orbita inför MR undersökning (metallsplitter i ögat).

Obs! Informationen gäller bara skelett- och lungröntgen. Övrig verksamhet fungerar precis som vanligt. Vi beklagar driftstoppet och gör allt vi kan för att ge bästa möjliga service även under installationen. Under ovanstående perioder, när vi inte kan utföra skelett- och lungröntgenundersökningar, hänvisar vi till Evidia i Farsta, Skärholmen, Vällingby och i Järva.

Vid eventuella frågor är ni varmt välkomna att kontakta oss.
Tel. reception 08-120 667 00

2023-02-28

Information från Evidia Nacka Röntgen

Mellan den 13/2 - 24/3 byter vi ut ett av våra röntgenlab
Under installationsperioden kan det bli långa väntetider till drop-in för skelett- och lungröntgen då vi endast kan utföra undersökningar på 1 lab. Vi beklagar detta och arbetar på så fort vi kan för att ge bästa möjliga service även under installationen. Det går precis som vanligt bra att hänvisa skelett- och lungröntgenpatienter även till våra övriga enheter, t ex Evidia Dalen Röntgen och Evidia Rosenlund Röntgen.

Vid eventuella frågor är ni varmt välkomna att kontakta oss.
Tel. reception 08-601 43 00

2023-01-26

Utbudslista och enheter Evidia Sverige >>

 

2022-12-30
Driftstart på Evidia Hyllie Röntgen

Nu har Evidia Hyllie Röntgen öppnat i nybyggda lokaler i Malmö Arena. Här utför vi magnetkameraundersökningar och konventionell röntgen. På Evidia Hyllie tar vi inledningsvis endast emot remisser för privatbetalande, försäkringsbolag etc. Remisser kan tas emot från den 19 december.
Konventionella röntgenundersökningar utförs från den 22 december, magnetkameraundersökningar utförs från den 16 januari.
Elektroniska remisser och svar kan med fördel användas. Kontakta pacsris@evidia.se för att få hjälp med att komma igång med e-remisser. 

 

2022-12-13

Elektronisk remisshantering

Elektronisk remisshantering istället för pappersremisser ger förbättrad patientsäkerhet och snabbare hantering. Här finner du information om fördelar med elektroniska remisser och svar och om hur du ansluter dig till oss för elektroniska remisser / svar >>>. 

 

2022-12-01 
Snart driftstart på Evidia Malmö Entré Röntgen

Den 15 december öppnar Evidia Malmö Entré. Här kommer vi att utföra datortomografi, konventionell röntgen, magnetkameraundersökningar samt ultraljud. Från och med 1/12-2022  tar vi emot remisser och den 15/12-22 driftstartar vi,  då är även drop-in patienter för konventionell röntgen välkomna.

Nytt avtal radiologiska tjänster inom VGR från 1 november 2022

En upphandling av radiologiska tjänster har genomförts i Västra Götalandsregionen (VGR) och avtal har tecknats med Evidia. Avtalet startar tisdag den 1 november 2022. I uppdraget ingår det att erbjuda radiologiska tjänster i Göteborg samt i Fyrbodal. Vid Evidias mottagningar i Göteborg utförs alla typer av röntgenundersökningar och vid mottagningarna i Fyrbodal utförs endast konventionell röntgen (ej ultraljud).

Läkare med samverkansavtal med VGR i enlighet med samverkansavtal enligt lagen om läkarvårdsersättning (LOL), Närhälsan och Regionhälsan kan remittera till det nya avtalet liksom till något av Sjukhusen i VGR:s regi. Det nya avtalet med Evidia ersätter VGR:s avtal med Unilabs i Göteborg.  Evidia tar redan nu emot remisser både i Göteborgsområdet ( Evidia Annedal och Evidia Backa) samt Fyrbodal (Evidia Bäckefors, Evidia Lysekil och Evidia Strömstad)

Vi ser framemot att erbjuda våra tjänster till nya och gamla remittenter och hälsar er varmt välkomna med era remisser till oss. Har ni frågor kontakta oss gärna. 

Mer information om avtalet finns på Vårdgivarwebben, https://www.vgregion.se/halsa-och-vard/vardgivarwebben/uppdrag-och-avtal/lol/medicinsk-service/

Översikt Evidias enheter i Sverige 221101 >>

 

2022-09-27

Information till dig som remittent i Region Skåne

Evidia har tilldelats avtalet vad gäller Region Skånes upphandling av Bild- och funktionsmedicin med avtalsstart 221201. Under en övergångsperiod 221001 - 221201 kommer magnetkameraundersökningar (MR) att utföras av Evidia i en sk MR-trailer som är placerad på Systervägen i Lund samt hos Evidias underleverantör Perituskliniken.

 • Mellan 221001-221214 går remisser avseende MR till Bild- och funktion på SUS som ansvarar för prioriteringen samt samordnar sig med de andra förvaltningarna vid behov.
 • Kallelse till MR undersökningar görs av Bild- och funktion på SUS t o m 221014. Därefter utgår kallelse från Evidia.
 • Övriga remisser avseende röntgenundersökningar, inklusive Drop-in remisser, hänvisas fortsättningsvis till respektive hemsjukhus t o m 221130. Fr o m 221201 tar Evidia emot remisser.
 • Från och med 221201 kan remisser för konventionell röntgen, magnetkamera-, datortomografi- och ultraljudundersökningar skickas till Evidia Malmö Entré. Från och med 221215 driftstartar Evidia Malmö Entré och då är även drop-in patienter för konventionell röntgen välkomna.

Mer information kommer löpande här på evidia.se. Har du frågor kontakta oss gärna.

För frågor om avtal:
Christer Ström, verksamhetschef
christer.strom@evidia.se
Mob. 0707 12 97 35

För övriga frågor:
Rebeka Gregov, enhetschef
rebeka.gregov@evidia.se
Mob. 0735 82 82 86

2022-05-25

Aleris Röntgen har bytt namn till Evida

Den 25 maj byter Aleris Röntgen namn till Evidia, då lanserar vi också vår
nya webb och samtidigt byter vi mailadresser till @evidia.se. Vi har samma telefon – och faxnummer som tidigare. Under en övergångsperiod kan det hända att du möter både vårt gamla och nya utseende. För våra patienter och remittenter kommer vår verksamhet att fungera precis som vanligt.
Välkommen till Evidia!
Översikt över våra enheter, nya namn och utbud i Sverige

Nervrotsblockad utförs på Evidia

Vi utför nervrotsblockader på Evidia Farsta Röntgen. För information kontakta Catrin Jilert, enhetschef på tel 070-168 44 13.